Weypoortsche Reede | Van landelijke villa’s tot trendy schuurwoningen

24 juli 2020

In Nieuwerbrug aan den Rijn wordt een nieuw, kleinschalig woonproject aangelegd. Weypoortsche Reede bestaat straks uit vier luxe twee-onder-een-kapwoningen en elf vrijstaande villa’s. Ben Kraan is de architect van het project en vertelt hoe het ermee staat.

Wonen in het groen en een eigen ligplaats

Bij het ontwikkelen van het landschapsontwerp is veel aandacht besteed om de sterke punten van het gebied te accentueren, vertelt Ben. “De Weijpoort is een idyllische plek met veel groen en romantische doorkijkjes richting de Rijn. Daarom zijn ook twee van deze doorkijkjes in dit plan opgenomen die als groene oases worden ingericht en zicht geven op de Rijn. Al met al wordt het een totaalplan, compleet met mooie lantaarns, fruitbomen, hagen als erfafscheidingen, een klimboom, grasveldjes, een barbecueplaats en zelfs een eigen haven, waar iedere bewoner een eigen ligplaats krijgt. Het project heeft een landelijk karakter. Dat karakter komt straks terug in de vijftien woningen.”

Geïnspireerd door lintbebouwing

In de architectuur voor de twee-onder-een-kapwoningen is dat landelijke karakter goed terug te zien. Ben maakte de ontwerpen, waarbij hij zich liet inspireren door het buitenleven en de omliggende bebouwing. “Die bestaat uit lintbebouwing; veel verschillende gebouwen die langs een weg of rivier zijn aangelegd. Kenmerkend voor de omgeving van de Weijpoort hier in Nieuwerbrug, is dat de huizen uit verschillende perioden stammen en daardoor een heel verschillend karakter hebben. Grote en kleine woningen die aan het begin van de twintigste eeuw zijn gebouwd, worden afgewisseld met moderne woningen en alles daar tussenin. Die grote verscheidenheid willen we ook in de Weypoortsche Reede doorzetten. Metselwerk wordt afgewisseld met een warme, onderhoudsarme, houtlook gevelbekleding. Alle woningen krijgen schuine daken en vlijen zich naadloos in de omgeving en het groen.”

Veel mogelijkheden

Voor de vrijstaande woningen worden kavelpaspoorten uitgegeven. De koper heeft de mogelijkheid zelf een ontwerp te (laten) maken, passend binnen de omgeving. Ben kan hierbij helpen. Hij maakt in overleg met de koper het ontwerp. Vervolgens gaat hij aan de slag met de technische uitwerking voor de aannemer. “Momenteel ben ik in gesprek met meerdere kopers en de eerste ontwerpen zien er veelbelovend uit. De kavelpaspoorten bieden veel mogelijkheden, waardoor iedereen hier een huis naar zijn of haar wens kan bouwen. Van landelijke villa’s tot schuurwoningen die nu ontzettend populair zijn.”

Geïnteresseerden vinden de prijslijst, kavelpaspoorten en alle andere informatie op weypoortschereede.nl.